Nationaal Vlasserij-Suikermuseum


VANAF 1 APRIL 2018
TIJDENS OPENINGSUREN DEMONSTRATIE MET
SUIKERKLONTJES PERSMACHINE.
Op de machine, die gerestaureerd is,
kunnen kerst- en fantasieklontjes gemaakt worden.

 

vlasserij-suikermuseum

In het stadje Klundert staat sinds oktober 2002 het Nationale Vlasserij-Suikermuseum. Het landbouwgewas vlas wordt tegenwoordig nog maar weinig in dit deel van Nederland verbouwd terwijl de grondstof van suiker, de suikerbiet, nog wel door veel boeren elk jaar wordt geoogst.

In het Nationale Vlasserij-Suikermuseum wordt de verwerking van vlas en suikerbiet tot linnen en suiker aanschouwelijk uit de doeken gedaan. De vrijwilligers van ons museum hebben zelf jarenlang in de vlasverwerking gewerkt zodat ze de fijne kneepjes van het vlassen tot in hun vingertoppen beheersen. Het is dan ook een lust voor het oog om te zien hoe ze door middel van repelen, braken, hekelen en zwingelen de ruwe vezel verwerken tot het zogenaamde vlaslint.

Omdat het mensen van de praktijk zijn is hun uitleg voor iedereen duidelijk te volgen en wat misschien nog belangrijker is ze vertellen het op hun eigen boeren wijze. Het verwerkingsproces van suikerbiet en suikerriet tot suiker is wat minder aanschouwelijk omdat dat zich bijna helemaal afspeelt in vaten en retorten. Toch zijn de mensen die het suikermuseum hebben ingericht er in geslaagd om ook hiervan een boeiend verhaal te maken. Dit verhaal begint met een reusachtig wandkleed waarop het hele oogst- en verwerkingsproces op artistieke wijze wordt verbeeld. In de kantine van het museum bestaat de mogelijkheid om een iets te gebruiken. In het museum kunnen video's worden bekeken over de verwerking van de vlasstengel en de suikerbiet.Contactgegevens
Nationaal Vlasserij-Suikermuseum
Stoofdijk 1A
4791 SH Klundert
Informatie en reservering: +31(0)168 401539
E-mail: info@vlasserij-suikermuseum.nl
Website: www.vlasserij-suikermuseum.nl

Openingstijden

Elke dag op afspraak voor groepen vanaf 10 personen.
Voor individueel bezoek, zonder afspraak elke woensdag van 09.00 - 17.00 uur.
Van april t/m oktober zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur.